İhtiyati Haciz Kararı Nasıl Alınır ?

İhtiyati Haciz Kararı, Tedbir Kararı Nasıl Alınır, İhtiyati Haciz Kararı Alınması İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

İhtiyati Kelimesi “Tedbir” anlamına gelmektedir. İhtiyati haciz ise tedbir amaçlı olarak borçlunun mallarını kaçırması, kendisinin kaçması veya taahhüt vermekten kaçınması gibi durumların engellenmesi amacıyla aldırılan, mahkeme kararına dayanan Haciz Türüdür. ‘’Yıldırım Haciz’’ olarak da bilinir. Peki ihtiyati haciz kararı nasıl alınır?

İhtiyati Haciz Kararı Nasıl Alınır?

İhtiyati Haciz kararı Genel olarak Asliye Ticaret Mahkemesince aldırılır. Ancak bu karar her alacak için aldırılamaz. Çek, senet, bono gibi belgeye ve ilama dayalı olmalıdır. İhtiyati Haciz Kararı başvurusunda bulunurken giderler için bir miktar avans ödemeniz istenebilir. Ancak genellikle mahkeme karar verirken gidere sebep olacak işlemler yapmadığından bu avans karar alındıktan sonra geri alınabilir. Eğer Mahkeme Teminat şartıyla ihtiyati haciz kararı verirse, belirtilen teminat miktarını dosyaya yatırmadan teminat kararı almanız mümkün değildir. Mahkeme ilamının alınmasının ardından İcra Dairesine götürülerek aynı gün içerisinde borçluya ait adreslere hacze çıkılabilir.

Eğer haciz işlemi aynı gün içerisinde uygulanmayacaksa dahi İcra Dairesinde dosya açtırılır. Ardından ise borçluya tebliğ yapılmaksızın sahip olduğu mal varlıkları sistem üzerinden sorgulanarak bu mallara icraya çıkılmaksızın haciz işlemi uygulanabilir.

İhtiyati Haciz’in normal hacizden farkı, borçluya tebliğ yapılarak borcunu ödemesi için zaman tanınmamasıdır.ihtiyati-haciz

İhtiyati Haciz Kararı Hangi Şartlarda Düşer?

• İhtiyadi Haciz Kararının alınmasına müteakip 10 gün içinde Mahkemenin yargı çevresinde bulunan İcra Dairesine Kararın infazı için başvurulmaması durumunda,

• Haczedilen Menkul Malların 6 ay içerisinde satışının istenmemesi halinde

• Haczedilen Gayrimenkullerin 1 yıl içerisinde satışının istenmemesi halinde, karar kendiliğinden kalkar.

İhtiyati Haciz Kararı Nasıl Kaldırılır?

İhtiyadi Tedbir Kararına istinaden haciz işleminin uygulanmasına müteakip borçlu, İhtiyati Haciz Kararına itiraz ederse bu husus derhal alacaklı ve vekiline bildirilir. Alacaklı veya vekilinin itirazdan itibaren 7 gün süre içerisinde tetkik merciine başvurmaması durumunda İhtiyati Haciz Kararı kendiliğinden düşer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.