Anasayfa / Resmi / Türkiye’de Oturma İzni Nasıl Alınır ?

Türkiye’de Oturma İzni Nasıl Alınır ?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar için iki tip vardır. Bunlar; Yabancılar İçin Kısa Dönem Oturma İzni  ile Yabancılar İçin Uzun Dönem Oturma İzni olarak ayrılmıştır.

1. Yabancılar İçin Kısa Dönem Oturma İzni Nasıl Alınır ?

En fazla bir yıl süre için verilen kısa dönem oturma izni almak için Türkiye’de taşınmaz malı bulunan yabancı uyrukluların ve Türkiye’de ticari bağlantı veya iş kuracak yabancı uyrukluların aşağıdaki belgeleri ilgili İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim etmesi gerekmektedir:

    • Oturma izni başvuru formu
    • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
    • Dört adet vesikalık fotoğraf
    • Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan (Başvuru formunda beyan edilir. İdare destekleyici belge isteyebilir.)
    • Konutun başvuru sahibine ait olduğunu gösteren resmi belge*
    • Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):

– İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
– Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış provizyon belgesi
– Sosyal Güvenlik Kurumu’na genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge
– Özel sağlık sigortası

oturma-izni1.2. Uzatma Başvurusu

  • Oturma izni başvuru formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • İki adet vesikalık fotoğraf
  • Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan (Başvuru formunda beyan edilir. İdare destekleyici belge isteyebilir.)
  • Konutun başvuru sahibine ait olduğunu gösteren resmi belge*
  • Önceki oturma izni belgesinin ibrazı**
  • İdarenin talep etmesi halinde temas kurulacak kişi veya şirketlerden alınacak davet mektubu veya benzeri belgeler**
  • Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):

-İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
– Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış provizyon belgesi
– Uzatma süresini kapsayan özel sağlık sigortası

 * Türkiye’de taşınmaz malı bulunan yabancı uyruklular için gerekmektedir.
** Türkiye’de ticari bağlantı veya iş kuracak yabancı uyruklular için gerekmektedir.

2.Yabancılar İçin Uzun Dönem Oturma İzni Nasıl Alınır ?

 Uzun dönem oturma izni almak için Türkiye’de en az sekiz yıl kesintisiz ikamet etmiş yabancı uyrukluların aşağıdaki belgeleri ilgili İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim etmesi gerekmektedir:

 2.1. İlk Başvuru

  • Oturma izni başvuru formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Önceki oturma izni belgesinin ibrazı
  • İki adet vesikalık fotoğraf
  • Başvuru sahibinin son üç yıl içerisinde kamu kurum ve kuruluşlarından sosyal yardım almadığını gösteren belge
  • Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan
  • Adli sicil kaydı
  • Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):

 – İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
– Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış provizyon belgesi
– Sosyal Güvenlik Kurumu’na genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge
– Özel sağlık sigortası
– Başvuru sahibinin Adres Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olduğunu gösteren belge

2.2. Uzatma Başvurusu
 Süresiz verilir, uzatılmaz.

Be Sociable, Share!

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki yazıyı okuyun:
Ehliyet Nasıl Alınır ?

Ehliyet Sürücü Belgesi Nasıl Alınır, Ehliyet Sınavında Kaç Soru Var, Ehliyet Sınavı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir, Ehliyet Almak İçin Yapılması...

Kapat