Bu yazımızda AnkaraKart Nedir, Nasıl Alınır, Nasıl Yükleme Yapılır, AnkaraKart İşlemleri Hakkında Bahsedeceğiz.
AnkaraKart kısaca; şehir içi ulaşım kartıdır. AnkaraKart İşlem Merkezleri, özellikle indirimli ve serbest AnkaraKart almaya hakkı olan kişilerin, kart işlemlerini kolayca yapabilmeleri için kurulmuştur. Ankara Elektrik, Havagazı ve Otobüs İşletme Müessesesi’ne yani EGO’ya bağlı tüm toplu taşıma araçlarındaki kart okuma cihazlarında yakınlaştırarak kullanabileceğiniz temassız akıllı kartlardır.
AnkaraKart’ı kart okuma cihazlarının üst kısmında bulunan kart okuma kısmına yerleştirilen tek geçişlik manyetik biletlerden oluşan AnkaraKart ile çok daha hızlı, ekonomik ve pratik ulaşımın keyfini bir arada yaşayabilirsiniz.
Ankarakart Nasıl Kullanılır?
AnkaraKart’ nin kullanımı son derece hızlı ve kolaydır. Ödeme yapmak için otobüslerde bulunan kart okuma cihazlarına yaklaştırmanız yeterlidir. İşleminiz anında gerçekleşir, bir binişlik tutar AnkaraKart’ınızda yüklü paranızdan düşülür. Okuyucudan kartın okunmasını teyit eden ses ve yanan yeşil ışık aracılığıyla ulaşım ücretinin ödenmiş olduğu anlaşılır. Kartınızda kalan parayı ekranda anında görebilirsiniz. Tek Geçişlik AnkaraKart’ınız ise, cihazın üst kısmında yer alan yuvaya yerleştirilmeli, cihazdan onay sesi geldikten sonra geri alınmalı ve tüm yolculuk esnasında saklanmalıdır.
Biniş ücretinizi AnkaraKart’nız aracılığıyla hızlı, modern ve ekonomik bir şekilde ödemiş olursunuz. AnkaraKart’ınız sayesinde bozuk para bulamama ve bilet temin edememe gibi sıkıntılar yaşamadan hızlı biniş ve seyahat imkânına sahip olursunuz.
AnkaraKart’ı Nerelerde Kullanılır?
EGO otobüsleri ile Metro ve Ankaray’da dâhil olmak üzere EGO’ya bağlı tüm toplu taşıma araçlarında kullanılabilir.
Ankarakart’a Nasıl Yükleme Yapılır?
AnkaraKart’ınıza para yüklemek için üç yönteminiz bulunmaktadır.
Yüklemek istediğiniz tutarı AnkaraKart İşlem Merkezlerinde, Saha Ödeme Cihazlarında, AnkaraKart Satış – Dolum Noktalarında ve Online olarak doldurabilirsiniz.
Kart İşlem Merkezleri; Özellikle indirimli ve serbest AnkaraKart almaya hakkı olan kişilerin kart işlemlerini yapabilmesi için kurulmuş işlem merkezleridir. Bunun haricinde gündelik hayatta AnkaraKart’ınızla alakalı sorunları da bu işlem merkezlerinden giderebilirsiniz.
Saha Ödeme Cihazları; Ankara’nın bir çok farklı noktasına konulacak olan 7/24 çalışan kiosk ve mini kiosklar yardımı ile Tek Kullanımlık ve Tam AnkaraKart alabilir ya da AnkaraKart’ınıza kâğıt ve madeni para yüklemesi yapabilirsiniz.
Online; Hemen AnkaraKart.com.tr’ye üye olup size uygun AnkaraKart’lardan birini seçip başvuruda bulunabilirsiniz. Kart başvurusu tamamlandıktan sonra kartınızı teslim almak için size en uygun zamanı seçip online randevunuzu yaptırabilirsiniz.
Ankarakart’a En Az Ve En Fazla Ne Kadar Yükleme Yapılabilir?
AnkaraKart’a en az 1 TL, olmak koşuluyla tek seferde en fazla 1000 TL yükleme yapabilirsiniz.
Tam, İndirimli ve Serbest AnkaraKart Kullanımı
AnkaraKart’ınız ile Ankara’da toplu taşıma araçlarına binebilmek için, toplu taşıma araçları veya istasyonlarında bulunan kart okuma cihazlarına AnkarKart’ınızı yaklaştırmanız yeterli olacaktır. İşleminiz anında gerçekleşerek, kullandığınız AnkaraKart’ınızın özelliğine göre, belediye tarafından belirlenen ulaşım ücreti AnkaraKart’ınıza yüklü bakiyenizden düşülecektir. Kart okuma cihazının, kartın okunmasını teyit eden ses ve yeşil yanan ışık aracılığıyla ulaşım ücretinin ödenmiş olduğu anlaşılır. Kartınızda kalan bakiyeyi de kart okuma cihazlarının ekranında görebilirsiniz.
Geçiş ücretinizi AnkaraKart’ınız aracılığıyla hızlı, modern ve ekonomik bir şekilde ödemiş olursunuz. AnkaraKart’ınız sayesinde bozuk paralar ile uğraşmadan, bilet temin edememe gibi sıkıntılar yaşamadan hızlı geçiş ve seyahat imkânına sahip olursunuz.
Kullan-At AnkaraKart Kullanımı
Eğer Kullan-At AnkaraKart’ınız var ise, AnkaraKart’ınızı aynı kart okuma cihazının üst kısmında yer alan yuvaya yerleştirilmeli, cihazdan onay sesi geldikten sonra geri almalısınız. Kullan-At AnkaraKart’ınızı tüm yolculuk süresince yanınızda saklamanız gerekmektedir.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Meclis kararına göre düzenlenen kart vize işlemleri aşağıdaki gibidir;
İndirimli Kart
Öğrenci: Öğrenci kartlarının vize süresi 30.09.2015 tarihinde sona ermektedir. MEB ve YÖK kayıtlarında öğrencilik hakkı görünenlerden evrak istenmemektedir. Kayıtlı görünmeyenlerin işlemleri, son altı ay için geçerli öğrenci belgesi veya ilgili öğretim yılına ait bandrollü öğrenci kimlik kartı ile yapılmaktadır. (AÖF öğrencileri bandrol ile işlem yapamamaktadır.)
Öğretmen: Öğretmen kartlarının vize süresi 30.09.2015 tarihinde sona ermektedir. MEB kimlik kartı veya kaymakamlıktan alınan atama onay belgesi ile işlem yapılmaktadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Meclis kararına göre düzenlenen 2015-2016 yılı vize ücreti 40,00 TL’dir.
Serbest Kart
61-64 Yaş: 61-64 yaş arası serbest kart sahiplerinin vize süresi 31.12.2015 tarihinde sona ermektedir. MERNİS kayıtlarına göre ikameti Ankara’da devam eden vatandaşların kartlarına vize işlemi yapılmaktadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Meclis kararına göre düzenlenen 2015-2016 yılı vize ücreti 85,00 TL’dir.
65 Yaş: 65 yaş, basın ve engelli kartlarının vize kontrolü sistem tarafından otomatik olarak yapılmaktadır.
Kamu ve TUİK Personeli: Kamu ve TUİK personel kartlarının vize süresi 31.12.2015 tarihinde sona ermektedir. Bu kurumların personelleri, kartlarına vize yaptırmak için kurum yazısı ile başvuru yapmalıdır. Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis kararına göre düzenlenen TUİK kartlarının 2015-2016 yılı vize ücreti 50,00 TL’dir.
EGM Personeli: EGM geçici görev ile Ankara’ya gelenlere, kart basım tarihinin 2 ay sonrasına kadar geçerli kart verilmektedir. Eğer süre sonunda karta tekrar vize yapılmak istenirse EGM web servisten sorgulama yaptırılarak, kartın 2 ay olan süresi uzatılmaktadır. EGM personelinin vize işlemi EGM kimlik kartı ile yapılmaktadır.