Patent buluşunuzun veya farklı tasarımınızın üçüncü kişiler tarafından kullanılmasını, imalatını, ithalatını engellemeye yönelik sahibine verilmiş tekel kullanım hakkıdır. Peki ama Patent nasıl alınır? bu makalemizde bu soruyu cevaplandırmaya çalışacağız; buluşlarınızın patentlenerek koruma altına almak için, Patent Nasıl Alınır, Patent Alma aşamaları, Patent araştırma ve sorgulama nasıl yapılması gerektiğini, Patent Başvurusu için gerekli olan bilgi ve belgeler neler olduğunu, Patent ücretlerini, Patent çeşitlerini, Patent başvuru öncesi nelerin yapılması gerektiği, Patent başvuru belge ve bilgilerin nitelikleri, başvuru için istenen belgeler, patent nedir, nasıl ve nereden alınır dahil kısaca adım adım açıklamaya çalışacağız.
Patent Başvuru Aşamaları
Öncelikle bu işlemler için uzman bir patent vekili bulmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Patent başvuruları incelemeli ve incelemesiz olarak iki gruba ayrılmıştır. İncelemeli patent başvurusunda sizden hem araştırma hem de inceleme raporu istenilirken, incelemesiz patent başvurusunda sadece araştırma raporu istenir.
Ayrıca buluşunuzun patentlenebilirlik kriterlerine uygun olması gerekmektedir. Bu kriterler yenilik, buluş basamağı ve sanayiye uygulanabilirlik olarak 3 aşamalıdır.
Yenilik, yapıldığını iddia ettiğiniz buluşun daha önce dünyanın herhangi bir yerinde duyurulmamış, kullanılmamış veya herhangi bir yöntem içerisine dahil edilmemiş olmasını gerektirir. Bu konuda tüm kaynaklardan araştırma yapılabilir.
Buluş basamağı, buluşun alanında uzman kişilerce teknikten bariz bir şekilde bulunamayacak nitelikte olması anlamına gelir.
Sanayiye uygulanabilirlik ise buluşun tarım sektörü de dahil diğer sanayi dallarında kullanılabilir olması gerektiği anlamına gelir.
Rüçhan Nedir?
Patent başvurunuz kural olarak sadece başvurunun yapıldığı ülkede geçerlidir. Ancak bunun uluslararası bir nitelik kazanmasını istiyorsanız ruçhan belgesi düzenletmelisiniz. Bu sayede sizden sonra başka bir ülkede sizin buluşunuz için patent başvurusu yapan birisi karşısında hak iddia edebilir duruma gelirsiniz. Ayrıca bu belge olmadığında diğer ülkelerde yapacağınız patent başvurularında buluş tarihiniz o ülkedeki başvuru tarihiniz olarak kabul edilirken, ruçan belgesi olması durumunda il başvuru yaptığınız ülkedeki tarih kabul edilir.
Patent Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
Başvuru konuları farklı olsa bile hazırlanacak evraklar her patent başvurusu için aynıdır.
– TPE Başvuru formu
– Başvuru ücreti
– Tarifname
– İstemler
– Özet
– Resimler (varsa)
Rüçhan belgeniz var ise başvuru sırasında ya da takip eden 3 ay içerisinde ibraz etmeniz gerekmektedir.
Başvuru Ücretleri
Ayrıca hemen her işlem için farklı başvuru ücretleri mevcuttur. Bu tarifeye Türk Patent Enstitüsü web sitesinden ulaşabilirsiniz.