Anasayfa / Resmi / Türkiye’de Oturma İzni Nasıl Alınır ?

Türkiye’de Oturma İzni Nasıl Alınır ?

Türkiye’de Oturmak İstiyorsunuz ve Türkiye’de İkamet Nasıl Alınır Bilmiyorsanız Yazımızı Okuyup, Türkiye’de Oturma İzni Nasıl Alınır Hakkında Bilgi Sahibi Olabilirsiniz.

Turist olarak Türkiye’ye geldiniz, gezdiğiniz yerler, tanıdığınız insanlar o kadar ilginizi o kadar çekti ki Türkiye’de ikamet etmek veya çalışmak istediniz. Ama oturma izni nasıl alınır, oturma izni başvurusu nereye yapılır bilmiyorsunuz.

Oturma İzni Süresi Ne Kadardır?

Türkiye Cumhuriyetinin Vize muafiyeti uyguladığı ülkelerden gelenler ile vize uygulanan ülkelerden gelip Türkiye’de Oturma izni almak isteyen yabancılara verilen Oturma Belgeleri (İkamet Tezkereleri) 24 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe giren “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” uyarınca değiştirildi ancak halen kanunen Oturma İzni alınması halen bir zorunluluk.

Yeni Yürürlüğe giren kanunla Turizm Amaçlı İkamet Tezkeresi’nin geçerlilik süresi altı aydan bir yıla uzatıldı. Yabancıların Oturma izin talebinin kabulünden sonra “oturma izin kartı” verilir ve 9 ile başlayan ‘’Geçici T.C. Numarası/Yabancı T.C. Numarası’’ verilir.

Oturma İzni Başvurusu Nereye Yapılır?

Önceleri Emniyet Müdürlüklerinde bulunan Yabancılar Şubelerden verilen oturma izinleri, mevzuat değişikliği sonrası bu görevi yine İçişleri Bakanlığına Bağlı olan Göç İdareleri Müdürlüğüne bırakmıştır.

Oturma İzni İçin Gerekli Belgeler

Oturma izin türüne göre belgelerde her ilin Göç İdaresi Müdürlükleri bazı farklı evraklar istemekle beraber genel olarak istenilen evraklar:

1. 4 adet fotoğraf

2. Pasaport aslı

3. Pasaportun fotokopisi

3. Müracaat eden kiracı ise ‘’Noter Tasdikli Kira Sözleşmesi’’

4. Yabancı, TC vatandaşı yanında kalıyor ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ev sahibinin noterden taahhütnamesi

5. İkamet Başvuru Formu (Başvuru Öncesi İl Göç İdaresi Web Sitesinden İndirilebilir)

6. Genel Sağlık Sigortası (Yabancıların SGK sağlık Güvencesi olmadığı için bu özel sağlık sigortasını kastetmektedir. T.C. Vatandaşı ile evli olanların ise eşinin sağlık sigortasından faydalandığına dair provizyon belgesi)

7. Her aya ait 500 $’lık banka hesap hareket belgesi

8. Randevu işlemi sırasında SMS alabilmek için geçerli bir telefon numarası.

Müracaatçının T.C. Vatandaşı İle Evli Olması Durumunda İstenecek Evraklar:

1. Evlilik Cüzdanının aslı ve fotokopisi,

2. Pasaport Aslı ve Fotokopisi,

3. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı eşin gelir durumturkiye-oturma-izni

4. T.C. vatandaşı eşin SGK Sağlık provizyonu alması halinde özel sağlık sigortasına gerek yoktur.

5. Yabancının önceki eşinden olan 18 yaşından küçük çocuğu ‘’aile refakatten’’ oturma izni alabilir.

6. Evlilik sebebiyle uzun süreli oturma izni alacaklar için ülkesinden alınıp Türk konsolosluğundan onaylatılmış Sabıka Kaydı gerekmektedir.

7. Evlilik nedeniyle oturma izni başvurularında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı eşin de hazır bulunması gerekmektedir.

Merak Edilenler:

Be Sociable, Share!

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki yazıyı okuyun:
Kanada Vizesi Nasıl Alınır ?

Kanada’da Gitmek İstiyorsunuz ve Kanada Vizesi Nasıl Alınır Bilmiyorsanız Yazımızı Okumaya Devam Edin. Sizlere Kanada Vizesi Nasıl Alınır Hakkında Bilgi...

Kapat