Balık Nasıl Alınır ?

Beslenme uzmanları haftanın en az üç günü beyaz et yenilmesini öneriyor. Beyaz et kaynağı tavuk ve balık sofralarımızda yeteri kadar yer alıyor mu? Faydaları saymakla bitmeyen balık besin değerleri açısından oldukça zengin. Vitamin, mineral içeriği açısından çok zengin olan balık taze olarak mevsiminde haftada en az 1 kez tüketilmelidir.

Balık alırken dikkat edilecek ilk şey, mevsiminde doğru balığı tercih etmektir.  Balık kırmızı ette olduğu gibi bekletilip dinlendirilmeye, uzun uzun terbiye etmeye gelmez. Satın alınınca ya hemen tüketmeli, ya da sağlıklı ve doğru bir şekilde derin dondurucuda saklamalısınız. Balık öncelikle tazeliğini muhafaza ederken tüketilmelidir. Bu nedenle dondurulacak balığın da satın alınırken taze olması gerekir.

Balık etinin gelişime ve insan sağlığına büyük etkisi vardır. Balıktaki besin değerleri  özellikle gebelikte çok önemlidir. Balık tüketilmesi fetüsün sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Ancak hamilelikte ağır metal içerebilen balıkların yenmemesi gerekiyor. Balık kırmızı et gibi bekletilip dinlendirilmeye gelmez. Balık satın alınınca ya hemen tüketmeli, ya da sağlıklı ve doğru bir şekilde derin dondurucuda saklanmalıdır.

Balığın tazeliği nasıl anlaşılır ? Balığın tazeliğini anlamanın püf noktaları nelerdir ?

taze-balik1- Taze balığın gözleri parlak,lekesiz ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker.

2- Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır. Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Çünkü tezgahtaki balıklara sürekli su serpildiği için parlak görünebilir.

3- Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki dimdik kalkar. Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.

4- Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Ancak bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadıklarını belirtmek lazım. Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannederse de aslında bu mürekkeptir. Böyle bir aldatmacaya başvuran tezgahtan kesinlikle balık alınmamalıdır.

5- Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar.

6- Pullu balıkların pulları tazeyken vucuda sıkıca yapışıktır. Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir.

7- Solungaçlarının rengi canlı kırmızı renkte olması da tazeliğinin göstergesi açısından önemlidir. Taze balığın pulları solgun olmamalıdır. Taze balık diri görünmelidir. Balığı elleyince derisi yumuşak değil, sert ve diri his verir.

8- Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu hissedilir.

9- Taze balığın kuyruğu sert duruşuyla dikkat çeker.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.