İyi Kurbanlık Hayvan Nasıl Alınır ?

Sağlıklı Ve Kesime Uygun İyi Kurbanlık Nasıl Anlaşılır? Kurbanlık Sığır Koyun Keçi Deve En Az Kaç Yaşında Olmalıdır? Kurbanlık Hayvanın Kilosunu Nasıl Tahmin Edebiliriz? Kurbanlık Hayvanın Sağlıklı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır, İyi Bir Kurbanlık Hayvan Nasıl Alınır? Kurban Bayramı hazırlıkları….

Bu yazımızda bu soruların cevaplarını yanıtlayacağız.

Her yıl Kurban Bayramı yaklaştığında, kurban kesecek olan vatandaşlar nasıl iyi kurban alırım düşüncesine girerler. Malum piyasa da satılan her kurbanlık hayvan iyi, sağlıklı bir hayvan olmayabiliyor.

İnternet Üzerinde Kurbanlık Alacak Olanlar Dikkat!

İnternet üzerinde kurbanlık olarak alınacak küçükbaş ve büyükbaş hayvanların da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kurulan bilgisayar destekli veri tabanlarında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin, ayrıca büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar içinse nakil belgesinin olmasına dikkat edilmesi gerektiği ifade etti.

Kurbanlık alırken en önemli konunun kurbanlık hayvanların kulaklarında küpe olmasıdır. Kurbanlık kesecekler kurbanlık alırken kulaklarında küpe olan hayvanları seçmelidir. Çünkü kulak küpesi Kurbanlığın Veteriner Hekim kontrolünden geçtiğinin göstergesidir.

kurbanlik hayvanlar

Hayvanın yeteri kadar besili olup olmadığını anlamanın en pratik yolunu kurbanlık hayvanın kavram noktalarının elle kontrol edilmesidir. Hayvanın vücudu geniş ve dolgun olmalıdır. Amiyane tabirle hayvan etli butlu olmalıdır. Besili hayvan canlı, hareketlidir. Ayrıca derisi parlaktır. Besili hayvanın vücut çıkıntıları ve bel çukuru belirsizdir. Besili kurbanın kaburgaları elle dokunulduğunda hissedilmez. İyi bir kurbanlık hayvanın boynu kalın olmalıdır. Karın bölgesi ise sarkık olmamalıdır. Hayvanın kavram noktalarının bol etli olması hayvanın yağlandığının göstergesidir, bu hususa da dikkat edilmelidir. Hayvanın döşü kalın ve dolgun olmalıdır. Kurbanın sırt kısmı ve bel kısmı sağrı-düzgün olmalıdır. Kurbanlık hayvanın gözleri ve burnu da kontrol edilmelidir zira gözünde ve burnunda akıntı bulunan hayvan sağlıklı değildir. Hayvanın sakat, topal olmamasına mutlaka dikkat edilmelidir. Kurbanlık hayvanın ayaklarının, tırnaklarının, kuyruğunun sağlıklı olması da dikkat edilmesi gereken önemli hususlardandır. Hayvanın hamile olmadığına emin olunmalıdır. Bu da önemli bir nokta. Nereden geldiği belli olan hayvanlar kurbanlık olarak seçilmemelidir. En çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de kurbanlık olarak alınan hayvanın küpesinin olup olmadığıdır. Küpesi olmayan hayvanın kesinlikle alınmamalıdır. Kurbanın sağlık raporlarının, dezenfektasyon belgelerinin, kulak küpe numarasının ve kimliğinin kontrol edilmesi bir başka önemli husustur.

En son olarak, kurbanın aşılarının tam olup olmadığı mutlaka öğrenilmelidir. Aşısı tam olmayan kurban sağlıksız kurbandır dolayısıyla aşısı eksik kurban kesinlikle alınmamalıdır.

Besili olan hayvanlara yandan ve üstten bakıldığında hayvanın vücudu geniş bir dikdörtgen, arkadan bakıldığında ise kare şeklinde olmalı, gövde silindir gibi yuvarlak bir yapı arz etmelidir. Sağlıklı besi hayvanları hareketli olup, bakışları canlı, derileri elastik, kıl örtüleri de parlaktır.

Tarım Gıda Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan, tarım il ve ilçe müdürlüklerinden temin edilebilen ”Sığırlarda Göğüs Çevresine Göre Tahmini Ağırlık Cetveli” ile pazara kurbanlık almaya giden vatandaşların işi kolaylaşıyor.

Büyükbaş Hayvanın Kilosu Nasıl Anlaşılır?gogus kafes cetveli

Canlı bir büyükbaş hayvanın kaç kilogram geleceğini yaklaşık olarak tahmin etmek için Göğüs Çevresine Göre Ağırlık Tahmin Cetveli’ni kullanabilirsiniz. Göğüs ölçüsünün santimetre cinsinden sonucu, Göğüs Çevresine Göre Ağırlık Tahmin Cetveli ile eşleştirdiğiniz zaman tahmini ağırlığını bulabilirsiniz. Hayvanın tokluk durumu burada önemlidir. Hayvanın tokluk durumuna göre değişmekte olup Göğüs Çevresine Göre Ağırlık Tahmin Cetveli ile birlikte yüzde 55-65’i ise size hayvanın çıkaracağı gövde et miktarını yaklaşık olarak verecektir.

Kurbanlık Hayvan Kaç Yaşında Olmalıdır?

Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın deve için en az 5 yaşını, sığır ve manda en az 2 yaşını,  koyun ve keçi için 1 yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.